Derfor er din moderkage værd at mindes – og hvordan jeg kan hjælpe dig med det

moderkage-anna-endelig

Din moderkage er et organ, du bygger kun til din baby.

Moderkagen er et organ – kun bygget for at nære din baby. Du bygger ikke kun et menneske men også et ORGAN til at forsørge den. Vidste du det? Tage det lige ind for et par sekunder. 

Moderkagen betyder alverden for det nye liv på flere niveauer igennem hele den tid baby er inde i din mave. Udover at moderkagen fungerer som en forbindelse mellem moderens og barnets blodcirkulation under graviditeten, tilføres din baby ilt og næringsstoffer fra moderens krop, hvilket er essentielt for din babys vækst og udvikling inde i din mave.

Derudover virker moderkagen som en beskyttende barriere mod skadelige stoffer og bakterier, der kunne skade barnet i livmoderen. Moderkagen filtrerer og renser blodet, der strømmer mellem moderen og barnet, og sikrer dermed, at barnet får de nødvendige ressourcer til sin udvikling.

Det er ikke kun et organ, det er et powerhouse.

Men EFTER fødslen spiller din moderkage stadig en vigtig rolle.

Selvom moderkagen ikke længere er direkte tilknyttet barnet, producerer den hormoner, der hjælper livmoderen med at trække sig sammen og genoprette sig efter fødslen. Desuden kan moderkagen være en kilde til stamceller, som forskning har vist kan have terapeutiske egenskaber og potentiale til at behandle forskellige sygdomme.

På et symbolsk plan repræsenterer moderkagen også det transformative øjeblik, hvor nyt liv opstår. De komplekse mønstre og strukturer i moderkagen kan ses som et kunstværk, som ligner et træ, derfor er det også kaldt for “Livets træ”.

I det store hele symboliserer moderkagen den dybe forbindelse mellem mor og barn, såvel som den magiske og komplekse proces, som fødslen og opretholdelsen af livet er. Moderkagen er et symbol på livets power og skønhed, og den fortjener da i den grad mere anerkendelse, end den ofte gør – og et evigt minde, synes jeg. (Hilsner fra en mor der ikke kendte til denne mulighed og ønskede jeg gjorde.)

 Jeg har i dag selv svært ved at forstå, at moderkagen efter fødslen for det meste bliver deponeret som biomedicinsk affald på hospitalet. 
moderkage-anna-foedsel
moderkage-anna-foedsel

Livets begyndelse - en transformation for dig der bliver til mor.

Som fødselsfotograf hjælper jeg mine skønne kunder med at indfange de stærke og uforglemmelige øjeblikke der udfolder sig under en fødsel – både på billeder men også på video. Jeg ved fra de her mødre, hvor ovenud lykkelige de i dag er for at have de her minder. Jeg har ikke mødt ÉN som har fortrudt, at invitere mig med til fødslen. 

Men hvad nu hvis jeg fortalte dig, at der er en måde at forevige endnu et unikt element fra din fødselsoplevelse? 

Moderkageprint er endnu ikke så udbredt i Danmark. Men in andre lande – lige som fødselsfotografering – er et print af moderkagen meget mere udbredt og værdsat. Sådan et print er for forældre, der ønsker at skabe en unik og symbolsk erindring om deres barns første øjeblikke i verden.

Her på billederne ser du Jordemoder Sanne fra Randers Jordemoderhus lave et placenta print (engelsk) for Anna, efter hun havde født sin lille dreng en kold fuldmåne aften hjemme i sin stue. 

moderkage-anna-foedsel
moderkage-anna-print

Hvad er et moderkageprint og hvorfor?

Med en skiftende tilgang til fødsler og den proces en fødsel står for, kan moderkagen blive til et kunstværk, der symboliserer den kreative og transformative kraft, som en fødsel står for.

Ved at tilbyde moderkageprint som en del af mine fødselspakker, giver jeg mine kunder muligheden for at bevare et fysisk og visuelt minde om den livgivende kraft, der fulgte med fødslen af deres barn.

Jeg ønsker at skabe en unik oplevelse for mine kunder, der har et ønske om at fejre fødslen og det transformative øjeblik, hvor et nyt liv bydes velkommen og tager sit første åndedrag. Jeg skaber et varigt minde med et moderkageprint.

Som fødselsfotograf i Horsens ønsker jeg at tilbyde mine kunder en unik mulighed for at skabe et varigt og personligt minde om deres fødselsoplevelse. Moderkageprint er ikke for alle, men for dem der søger en ekstraordinær tilføjelse til deres fødselshistorie, kan det være en kreativ og meningsfuld mulighed.

Hvordan laves et print af moderkagen?

Når du booker mig til din kommende fødsel, vil jeg helt automatisk spørge dig om du ønsker et print af din moderkage. Som fotograf har jeg af erfaring god tid når navlesnoren er blevet klippet over (ofte når der ikke længere er puls). I den periode trækker jeg mig alligevel en del for at give de nybagte forældre space til lige at lande i det, der lige er sket uden at klikke for vildt løs. 

I denne tid kan jeg med med mit medbragte udstyr lave 2-3 print af din moderkage. Hertil placerer jeg moderkagen med “livets træ” opad, hvorfra jeg tager et print så længe blodet stadig er frisk nok. Det første print bliver som regel for våd, så nr. 2 eller 3 sidder ofte i skabet og kan lægges et sikkert sted til at tørre. Du får alle prints med/beholder dem hjemme, og jeg pakker mit udstyr væk igen og fortsætter med mit fotoarbejde, for at fange vejning, første amning og den magiske første tid efter det første hello mellem nybagte forældre og det lille nye menneske.

Læs også artiklen “Sådan laver du dit eget moderkage aftryk på 5 minutter”. 

moderkage-anna-print
moderkage-anna-endelig

Jeg lover dig, du fortryder kun det fra din fødsel, du ikke har.

Vil du gerne høre mere om fødselsfotografering eller moderkageprint, kontakt mig via e-mail eller læs mere om fødselsfotografering via knappen. Ønsker du at støtte mig og min lille forretning, del gerne denne blogartikel med en eller to gravide, du kender. 

Ønsker du selv at lave et print af din moderkage, kontakt mig gerne og jeg sender lidt information om hvad du har brug for og hvordan du gør. 

TAK fordi du læste med.

Kærligst, Eva

Del med andre

1 kommentar til “Derfor er din moderkage værd at mindes – og hvordan jeg kan hjælpe dig med det”

  1. Pingback: Sådan laver du dit eget moderkage aftryk - eller får din partner eller jordemoder til at hjælpe dig

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *